Žampióny s balkánským sýrem
Recept, o který se s vámi chci podělit, jsem kdysi našla v časopise v kategorii dietní pokrmy. Nevím, jestli toto označení splňuje, pravda je, že houby jsou z kalorického hlediska v podstatě neškodné, ale vzhledem k dalším přísadám, bych za tu dietu ruku do ohně nedala. Nicméně to označení mě tenkrát motivovalo toto jídlo vyzkoušet a od té doby patří k mým oblíbeným mňamkám. Je to velice jednoduchá a chutná večeře.

Takže, co budete potřebovat?
Pěkné čerstvé žampiony, tak 1/2 kila,
1 větší cibuli,
kostičku balkánského sýru,
nesoldík – jak jsem psala, dávám ho do všeho, dejte si tam svoji oblíbenou směs,
grilovací koření, nebo provensláské koření,
hladkolistou petrželku nebo pažitku,
sůl, pepř,
olej.
Jak na to?
Oloupejte a nakrájejte žampiony (někdo je neloupe, já ano, nechávám na vás). Na oleji nechte zesklovatět cibulku. Přidejte žampiony a orestujte, asi jako když děláte smaženici. Přidejte koření, petrželku a pepř. Nakonec tam rozdrobte balkánský sýr. Nechte ho hezky rozblemtat, rozmíchejte. Ochutnejte, každý sýr je jinak slaný, tak sůl přidejte případně až nakonec. Směs je skvělá na topinky s česnekem nebo jen tak na opečené bagety či housky.