Sirene po šopsky
Sirene je měkký sýr ve slaném nálevu, který je balkánskou obdobou řecké fety. U nás se dá při troše fantazie nahradit tzv. „balkánským sýrem“. Sirene po šopsky je teplá varianta šopského salátu. Pokud vím, moje “bulharská” tetička ho nepřipravuje, ale ochutnala jsem ho několikrát v restauracích u Černého moře.
Tam vám jej nejspíš naservírují na tradiční bulharské keramice. My těchto mističek, talířů a hrníčků máme plnou chatu a přiznejte se, kdo z vás si tento suvenýr také v dobách minulých dovezl z dovolené na Slunečném pobřeží 😀.
Jak si tuhle zdravou pochoutku připravit? Nevím, jestli je to původní recept, ale já ho dělám následovně, protože tak mi chutná:
Udělejte šopský salát dle mnou uvedeného receptu. Vzhledem k tomu, že se zapéká v troubě, není nutné opékat papriky, ale není to nic proti ničemu. Zeleninu můžete nakrájet i na plátky. Zeleninovou směs vložte do menších zapékacích misek a nahoru dejte nastrouhaný balkánský sýr rozmíchaný v rozšlehaném vajíčku, okořeňte čubricí. Zapečte v troubě, tak na 180 °C, dokud se sýr nerozpustí a nezíská nazlátlou barvu. Může to být zdravá večeře s pečivem nebo netradiční předkrm.