Musaka alias škubánky s masem
Když jsem trávila prázdniny v Bulharsku u tety, neobešlo se to nikdy bez mého oblíbeného jídla, kterému jsme my dvě říkaly “škubánky s masem”. Vůbec nevím, kde se ta přezdívka vzala. Klasické škubánky jsem asi nikdy nejedla a když slyším to slovo, vždy se mi vybaví pejsek z večerníčku Káťa a Škubánek 😀. Z názvu tohoto příspěvku je jasné, jaký pokrm se ve skutečnosti pod touto “šifrou” skrývá.
Většina z vás zná musaku především z dovolených v Řecku, ale tato dobrota se připravuje v různých variantách na celém Balkánu. Základem jsou brambory a mleté maso. Může se přidat lilek, cuketa, mrkev. Já se přiznám, že “rozblemtanou” zeleninu nemusím, takže ta moje se obejde bez toho. Ale vy si ji tam klidně přidejte. Setkáte se i s bešamelem, nicméně tuhle službu v pohodě vykoná jogurt s rozšlehaným vajíčkem. Jen musíte zvolit ideálně řecký nebo alespoň selský jogurt, popř. zakysanou smetanu. Musaka není dietní jídlo a tím, že na ni nalijete řídký light jogurt, už toho moc nevytrhnete, ale hodně zkazíte 😀. Moje příprava musaky je vcelku jednoduchá a uvidíte, že vás nezklame.
Takže jak na to?
Základem jsou brambory. Množství odhadněte, jde o to, aby vám nakrájené na malé kostičky pokryly první vrstvu pekáčku, tak polovinu jeho výšky.
Já brambory předvářím, do vody přidám sůl a nesoldík. Vím, že to vypadá, že koření od Davídka dělám permanentní reklamu, ale jde spíše o to, že se mi tato směs osvědčila a přidávám jí téměř do všeho. Pokud máte svoji vlastní, šup tam s ní. Brambory nevařte úplně do měkka, jen trochu povařte, budou se ještě zapékat v troubě.
Dále budete potřebovat cca 3/4 kila mletého masa. Vepřové, nebo směs vepřového a hovězího.
Na pánvi nechte na oleji zesklovatět 1 větší cibuli. Přidejte mleté maso. Musíte ho pořádně rozšťouchat vařečkou, aby nebylo v celku a vznikly malé kousíčky. Maso orestujte, okořeňte solí a pepřem, můžete posypat čubricí a nesoldíkem, nebo podobnou směsí.
Důležitá je mletá paprika, kterou maso zaprášíte. Já používám pravou maďarskou, kterou jsem si dovezla ze Slovenska, můžete dát i uzenou. Maso by mělo dostat načervenalou barvu a pikantní chuť. Asi ze začátku postupujte opatrně, záleží na tom, jakou papriku máte, ať maso není hořké. Hlavně restujte jen chviličku. Můžete ho ochutnat a uvidíte sami.
Do zapékací mísy, já používám skleněnou, rozprostřete brambory, na ně potom masovou směs, případně zeleninu. Promíchejte.
Ve velkém jogurtu rozšlehejte dvě vajíčka a vlijte na směs, rozprostřete stěrkou po celé míse.
Vložte do trouby, já používám horkovzduch na 180°C. Brambory pustí vodu, tak je potřeba zapékat tak dlouho, dokud se většina nevypeče a jogurt nechytne nazlátlou barvu. Tak 3/4 hodinky to určitě zabere.
Musaku podávejte třeba se zeleninovým salátem nebo kyselou okurkou.
Jak jsem již napsala, na dovolených se setkáte s různými variantami. Já jsem popsala tu, kterou mi připravovala moje teta jako škubánky s masem 😀. Vyzkoušejte, výsledek vás možná překvapí.

