Oranžové pokušení

Oranžová barva dýní k podzimu prostě patří. Působí příjemně teple a stejně tak zahřeje i dýňová polévka, kterou miluji. S tou je to jako s bramborovým salátem. Každý má svůj zaručený a nejlepší recept. Já jsem vsadila na jednoduchost a nechávám vyniknout chuť samotné dýně. Nepřidávám tedy ani brambory, ani mrkev, ani nic jiného. Věřte, vůbec to tam nechybí. Při prvním pokusu o dýňovou polévku jsem použila kokosové mléko. Nebylo to špatné, ale polévka mi přišla příliš hutná. Stejně tak se šlehačkou. Nyní vsázím na zakysanou smetanu.

Na polévku používám dýni Hokaido. Ta nám dodá hned několik vitamínů, jako A, B, C, E, K, dále kyselinu listovou, pantotenovou, omega3 a omega6 mastné nenasycené kyseliny, betakaroten, ale také železo, vlákninu, hořčík, sodík, zinek, bílkoviny, draslík, sodík. Dýně váže na sebe toxiny, léčí žaludek, slezinu a slinivku břišní. Dokáže předcházet revmatoidní artritidě a  vyznačuje se silně antioxidačními účinky. Polévka krásně prohřeje organismus. 

A jak dýňovou polévku dělám já?

Budete potřebovat:

1 středně velkou dýni Hokaido

1 cibuli

3 velké stroužky česneku

Nesoldík od Davídka nebo jiné polévkové koření – ale žádnou chemii se spoustou soli

Lžičku kurkumy (pokud není obsažena v polévkovém koření)

Chilli dle chuti

Sůl, pepř

1 kelímek zakysané smetany

Olej (používám slunečnicový nebo řepkový)

Trochu másla

Vodu

Jak jistě víte, Hokaido se nemusí loupat. Dýni omyji houbičkou, rozpůlím, menším nožíkem vydlabu semínka a následně ji nakrájím na cca 3cm kostičky. Tohle je ta nejméně příjemná část vaření. Na krájení dýně rozhodně potřebujete velký a ostrý nůž a trochu fyzické síly. 

Nakrájím jednu cibuli, kterou orestuji na oleji. Pak do hrnce přidám dýni, promíchám s cibulí a také krátce orestuji.

Přidám Nesoldík od Davídkakterý obsahuje i kurkumu, proto ji do polévky již nepřidávám.  Jinak přidejte tak lžičku. Vše zaliju vroucí vodou z rychlovarné konvice, tak 5 cm nad dýni, záleží na tom, jak chcete mít polévku hustou,  a nechám dýni uvařit do změknutí, což trvá tak 10 až 15 minut. 

Pak je na řadě česnek, sůl, pepř a chilli. Já mám ráda, když polévka trochu pálí, ještě více pak zahřeje. 

Vše rozmixuji, ochutnám a duchutím dle potřeby. Pak přidám zakysanou smetanu. Ta se mi vždy trochu zdrcne, proto je třeba polévku ještě trochu prohnat mixérem, pak dostane požadovanou jemnou krémovou konzistenci. Pro zjemnění lze přidat i trochu másla. Chviličku ješte povařím a je hotovo.

Někdo si do polévky přidává dýňová semínka, já ji mám nejraději tak, jak je. Moje dýňová polévka má říz díky česneku a chilly, přitom není překombinovaná. Potvrdilo se mi, že méně ingrediencí je v tomto případě více. Ráda si ale přečtu, jak tento oranžový zázrak děláte vy.

Dobrou chuť.

close

Přihlaste se k odběru

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

depressedlion.cz